fbpx

Vedd vissza a bombákat! Köszönjük. Laosz.

Szerző: | 2020.11.17. | Laosz

Laosz háború bombák index

Egyszínű, szürke ékszerek, kulcstartók, sörnyitók Laosz esti piacán… a már megszokott színkavalkádból éles kontraszttal tűnnek ki ezek a szuvenírek. Egy tábla áll mellettük, közelebb lépek, hogy elolvassam. Elszorul a torkom, sokként hat rám.

A táblára az alábbi sorokat írták:

„Ezek a karkötők bombák voltak. Mi karkötőket készítünk, nem harcolunk. Az alapanyag az az alumínium, amit 1964 és 1975 között, a titkos háború idején bombaként dobtak országunkra. A háború után megtanultuk, hogyan használhatjuk fel a bombákat, amik elpusztították az életünket. Ajándéktárgyakat készítünk belőlük: pl. evőpálcikákat, kanalakat, gyűrűket, sörnyitókat, karpereceket stb. Gyönyörű karkötőkké formáljuk őket, új jelentést adva nekik. Ez segít kitörni a szegénységből. Vedd vissza a bombákat. Köszönjük a támogatást”

Felkavaró volt olvasni ezeket a mondatokat, hazatérve sem hagyott nyugodni a téma. Próbáltam felidézni egykori történelem óráimat, de akárhogy is gondolkodtam, nem emlékeztem, hogy Laosz részt vett volna nagyobb háborúkban – legalábbis közvetlenül semmiképp. A Múlt-kor történelmi magazin cikkéből kiderül, titkos katonai műveletek húzódtak a háttérben Laosz sorsát pedig az ország földrajzi helyzete pecsételte meg.

Laosz háború bombák

Laosz bombázása

Utánaolvasva az eseményeknek, megdöbbentő adatokra bukkantam. A vietnámi háború ideje alatt az Egyesült Államok több mint 250 millió bombát szórt Laosz területére. Ebben az időszakban az ország népessége mindösszesen 2-3 millió fő között mozgott, így fejenként körülbelül 100 bomba hullott rájuk.

Az akkori pusztítások óriásiak voltak, és a rémálomnak még nincs vége. A bombák 30%-a nem robbant fel, és ugyan a hatástalanítás folyamatosan zajlik, mai napig szedi ártatlan áldozatait.

Az utak, települések már biztonságosnak tekinthetőek Laoszban, ám a fel nem robbant bombáknak sokszor földművesek vagy gyerekek esnek áldozatául, akik letérnek a „kitaposott útról”.


És mi marad a bombák és a pusztítás után? Alumínium.

Valaki felfedezte, hogyan lehetne valami jó célra használni mindazt az alumíniumot, ami a bombák után hátramaradt Laoszban, mert abból sajnos van bőven. Az ügyes kezű laosziak most ajándéktárgyakat készítenek, amelyeket az esti piacokon árulnak. Abban bíznak, hogy a bevételből azokat a családokat tudják támogatni, akiket a legjobban sújtott a háború.

A témában az alábbi cikkek voltak segítségemre, ha pedig Laoszban jártok, Luang Prabang-ban, az UXO Múzeumban tudhattok meg érdekes információkat.

mult-kor.hu: Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa
elle.hu: A titkos háború hagyatéka Laoszban
világpolitika.blog.hu: Laosz gyilkos öröksége

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest