fbpx

Utazás Egyiptomba – Szervezd magad 7 lépésben

Szerző: | 2017.12.14. | Egyiptom

Utazás Egyiptom index

Szeptemberben Egyiptomba utaztam: ez volt az első külföldi nyaralásom, és egyedül vágtam neki az útnak. Általánosítás helyett most megmutatom, hol és hogyan bonyolítottam le a foglalásokat, milyen szempontokat vettem figyelembe és honnan gyűjtöttem össze a legfontosabb információkat.

Az utazási irodáknak sok előnye van: különösebb utánajárás nélkül, néhány perc alatt kézbe kaphatunk egy kész csomagot, szállás- és repülőjegy foglalással, valamint szervezett programokkal. Ha a csoportos utaknál egyedibb megoldásokat keresünk, magunk is megszervezhetjük nyaralásainkat.

Ez persze időigényes, hiszen önállóan kell tájékozódnunk a lehetőségekről és megtalálni a legkedvezőbb ajánlatokat, ugyanakkor minden részletét ízlésünk szerint állíthatjuk össze.

 Utazás Egyiptom zászló

1. lépés: Dönteni az úti célról!

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki legszívesebben az egész világot körbeutazná. A gond csupán az, hogy a körnek se eleje, se vége, a világlátást azonban valahol mégiscsak el kell kezdeni. A bakancslistám élén egy gyermekkori álmom állt, delfineket látni a nyílt tengeren (lehetőség szerint úszni is velük).

A „Hová érdemes menni?” kérdést az Utazás a nagyvilágban facebook csoportban tettem fel először. Itt többen Egyiptomot, azon belül is Hurghadát ajánlották. Mivel a listámon a piramisok is szerepeltek, így szinte azonnal döntöttem.

Egyiptom hieroglifák

2. lépés: Tájékozódni az országról!

A fentebb említett facebook csoportból egy másikba (♥ Egyiptom ♥) csöppentem, ahol a tagok és az adminok évek alatt rengeteg információt gyűjtöttek össze hotelekről, programokról, és úgy általában arról, hogyan érdemes készülni az egyiptomi utazásra. Itt tudtam meg például, hogy az utcai árusoknál a dollár és az euró egy és ugyanaz, de az árfolyam miatt jobban járunk, ha inkább dollárt viszünk magunkkal.

Itt szembesültem először a „fáraó átka” kifejezéssel is, ami a turistákat gyakran elérő hasmenés. Erre az egyiptomiaknak van egy Antinal nevű szuper gyógyszerük. Olcsón beszerezhető és már az első szem pirula után képes megnyugodni a gyomor (tapasztalat). Ilyen és ehhez hasonló apróságokról nem árt előre tudni.

Templom

3. lépés: Időpont kitűzése

Egyiptomban mindig meleg van, a kérdés csak az, hogy mennyire. Hurghada időjárásáról és átlagos vízhőmérsékletéről ezen az oldalon találtam egy nagyon jó táblázatot. Ennek alapján úgy döntöttem, szeptember közepén utazom Egyiptomba, amikor már nem olyan forró a levegő, de még kellően meleg a víz a búvárkodáshoz és sznorkelezéshez. Nem csalódtam, és főleg nem fáztam.

Egyiptom Vörös tenger

4. lépés: Repülőjegy vásárlás – utazás Egyiptomba

Megjósolni, hogy mikor vehetjük meg legolcsóbban a repjegyet, elég nehéz. Ha azonban nem vagyunk konkrét időponthoz kötve, a skyscanner oldalán remekül lehet játszani a dátumokkal és megtalálni a legkedvezőbb árakat minden lehetséges légitársaság ajánlatai közül.

Repülő

5. lépés: Egyiptomi programok

Mielőtt a szállásfoglaláshoz érkeznénk, érdemes átgondolni milyen programokon szeretnénk részt venni, és mik azok a látnivalók, amik kihagyhatatlanok számunkra. Ha ez már körvonalazódott, virtuálisan rajzolhatunk egy kört a térképre, amelyen belül elérhető távolságban találhatunk szállásokat.

Egyiptomban leggyakrabban vizes (pl. sznorkelezés, delfinezés, búvárkodás), sivatagi (tevegelés, quadozás) és kulturális programok (templomok és piramisok megtekintése) között válogathatunk.

Egyéni utazóként csatlakozhatunk utazási irodák, hotelek és helyi programszervezők csoportjaihoz is: a kínálat végtelen. Az én választásom egy kedves magyar lány ajánlására a Lido Tours-ra esett. Walid (aki Egyiptomban él, de magyarul is nagyon jól beszél) és csapata minden téren a maximálist nyújtotta. Facebook oldalukon jól összeszedett leírásokat és fotókat találhatunk, így még utazás előtt felmérhetjük a lehetőségeinket.

Egyiptom piramis

6. lépés: Szállásfoglalás

Valaki öt csillagra, spa-ra és koktélokra vágyik a nyaralás alatt, nekem csupán egy ágyra volt szükségem, amin kipihenhetem az új élmények fáradalmait. Éppen ezért én a szállásajánlatokat is a legolcsóbbtól listáztam booking.com-on, tüzetesen megvizsgáltam az összes képet, amit az oldalon találtam.

Általános tudnivaló, hogy Egyiptomban minden hotelnél mínusz egy csillaggal kell számolni, és még így is valószínű, hogy baksis fejében kaphatunk majd valóban tiszta szobát, poharat.

Ami az étkezést illeti, én all inclusive helyett csak félpanziót választottam, ugyanis a Lido által szervezett programok ebédet is tartalmaztak, felesleges lett volna duplán fizetnem. Ugyancsak a sűrű programterv miatt, számomra az sem volt fontos, hogy a hotel saját parttal, vagy gazdag vízi élővilággal rendelkezzen. Egyébként a Golden Rose Hotel – amire a választásom esett – partközeli volt, de ahogy előre sejtettem, nem használtam ki az előnyeit.

Hurghada hotel

7. lépés: Utasbiztosítás

A már fentebb említett „fáraó átka” miatt nem volt kérdés számomra, hogy szükség van-e utasbiztosításra. Mind közül azonban ez a pont igényelte a legtöbb utánajárást. Az egyiptomi csoportban ugyan nagyon jó tippeket kaptam megbízható biztosítókról, de a szerződési feltételek első pár sorát elolvasva, rá kellett jönnöm, ezek sajnos nem passzolnak hozzám. A magyar biztosítóknak magyar lakcímre, magyar betegbiztosításra van szükségük, én pedig Skóciában élek, dolgozom, így ezt helyben kellett intéznem.

Végül egy olyan céget (AXA) választottam, aminek van magyarországi és UK-s kirendeltsége is – természetesen az angol weboldalon kötöttem szerződést. Az adatok kitöltése interneten keresztül gyors és egyszerű volt, de szerencsére komolyabb baj nem ért az utazás során, így közelebbi kapcsolatba nem kerültem velük.

Egyiptom templom

Összegzés

Úgy érzem, ezeken a pontokon végighaladva sikerült jól megszerveznem a nyaralásomat, nem értek kellemetlen meglepetések és az előre tervezett költségvetésemet sem léptem túl. Ha hasonló utazást tervezel Egyiptomba, és még maradt megválaszolatlan kérdés benned, bátran írj, igyekszem segíteni.  

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest