fbpx

Te végig mernél sétálni ezen a bambuszhídon?

Szerző: | 2020.06.18. | Laosz

Magyarországon túl - Laosz bambuszhíd Luang Prabang index

Laoszban az emberek nem télben és nyárban, inkább esős és száraz évszakokban gondolkoznak. Életüket mai napig jelentősen befolyásolja a csapadékmennyiség, így számukra már megszokottá vált például, hogy egy-egy hídjukat félévenként újra kell építeni a monszunnal járó áradások miatt. 

Laosz Luang Prabang bambuszhíd

Mivel Laoszban a hidak többsége bambuszból készül, így azokat a magas vízszint és az erős áramlás miatt minden évben május és október között lebontják, majd a heves esőzések után újra felépítik.

Decemberben (ami náluk száraz hónapnak számít) én is felkerestem a helyiek különleges építményét Luang Prabangban. Bár elsőre voltak fenntartásaim a recsegő-ropogó átjáróval, mégis kipróbáltam, és meglepve tapasztaltam a bambusz ruganyos erejét.

Laosz monszun bambusz

Az átkelésért – turistaként – kb. 240 forintot fizettem, a befolyt összegből az újraépítést végző családot támogatják. Fura belegondolni, hogy ezt a hidat ma hiába keresném, valószínűleg már nem találnám meg.

Monszun bambuszhíd

Azon is elgondolkodtam, vajon bambuszhíd hiányában át mernék-e újra kelni az úgynevezett régi francia hídon, ami még az 1920-as évekből maradt fenn Luang Prabangban. A csónakokat leszámítva ugyanis ez tűnik az egyetlen alternatívának az esős évszakokra. Nem fogom szépíteni, szörnyű állapotban van: a fa korhadt, törött, a csavarok kilazultak, berozsdásodtak, vagy egyszerűen hiányoznak. Van, ahol maga a deszka egy része sincs meg.

Laosz Luang Prabang régi francia híd

Nem véletlen, hogy ezt az egyetlen fotót készítettem ott – el voltam ugyanis foglalva azzal, hogy remegő lábakkal, két kézzel kapaszkodva egyensúlyozzak át a túloldalra. Itt egy videó is róla, már rögtön az első pár lépés után.

Akárhogy is gondolkozom… stipi-stopi, bambuszhíd.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest