fbpx

Te végig mernél sétálni ezen a bambuszhídon?

Szerző: | 2020.06.18. | Laosz

Magyarországon túl - Laosz bambuszhíd Luang Prabang index

Laoszban az emberek nem télben és nyárban, inkább esős és száraz évszakokban gondolkoznak. Életüket mai napig jelentősen befolyásolja a csapadékmennyiség, így számukra már megszokottá vált például, hogy egy-egy hídjukat félévenként újra kell építeni a monszunnal járó áradások miatt. 

Laosz Luang Prabang bambuszhíd

Mivel Laoszban a hidak többsége bambuszból készül, így azokat a magas vízszint és az erős áramlás miatt minden évben május és október között lebontják, majd a heves esőzések után újra felépítik.

Decemberben (ami náluk száraz hónapnak számít) én is felkerestem a helyiek különleges építményét Luang Prabangban. Bár elsőre voltak fenntartásaim a recsegő-ropogó átjáróval, mégis kipróbáltam, és meglepve tapasztaltam a bambusz ruganyos erejét.

Laosz monszun bambusz

Az átkelésért – turistaként – kb. 240 forintot fizettem, a befolyt összegből az újraépítést végző családot támogatják. Fura belegondolni, hogy ezt a hidat ma hiába keresném, valószínűleg már nem találnám meg.

Monszun bambuszhíd

Azon is elgondolkodtam, vajon bambuszhíd hiányában át mernék-e újra kelni az úgynevezett régi francia hídon, ami még az 1920-as évekből maradt fenn Luang Prabangban. A csónakokat leszámítva ugyanis ez tűnik az egyetlen alternatívának az esős évszakokra. Nem fogom szépíteni, szörnyű állapotban van: a fa korhadt, törött, a csavarok kilazultak, berozsdásodtak, vagy egyszerűen hiányoznak. Van, ahol maga a deszka egy része sincs meg.

Laosz Luang Prabang régi francia híd

Nem véletlen, hogy ezt az egyetlen fotót készítettem ott – el voltam ugyanis foglalva azzal, hogy remegő lábakkal, két kézzel kapaszkodva egyensúlyozzak át a túloldalra. Itt egy videó is róla, már rögtön az első pár lépés után.

Akárhogy is gondolkozom… stipi-stopi, bambuszhíd.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Instagram

No feed

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Dzsungeltúra és elefántmentés Kambodzsában

Dzsungeltúra és elefántmentés Kambodzsában

A tigris nem simogatnivaló állat, a delfin nem medencében osztogat puszikat, az elefánt pedig nem azért él, hogy turistákat cipeljen a hátán. A kambodzsai Mondulkiri Project ez utóbbitól menti meg az elefántokat.

bővebben
Angkor romjai között barangolva

Angkor romjai között barangolva

A régészeti munkálatok ma is zajlanak, miközben a feltárt területeket turisták milliói látogatják. A legismertebb templomegyüttes, Angkor Wat azóta nemzeti szimbólummá vált.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Pin It on Pinterest