fbpx

NI szám igénylés az Egyesült Királyságban

Szerző: | 2017.07.23. | Anglia, Skócia

NI szám igénylés index

Az NI (National Insurance) szám igénylése az egyik legfontosabb elintéznivaló dolog, ha az Egyesült Királyság területén vállalsz munkát. Röviden, tömören ez a szám a magyar TB- és adószám megfelelője, de ugyanúgy szükség van rá bankszámla nyitás, lakás bérlés vagy támogatások igénybevétele során is.

Az NI szám megszerzéséhez elsőként telefonon kell időpontot kérni, neved, lakcímed, illetve születési dátumod megadásával. Az időpont egy interjúra, vagyis egy személyes találkozóra szól, általában a hozzád legközelebb eső job centerbe. Engem Edinburghba hívtak, akkor jártam először a fővárosban.

Edinburgh

Az interjú előtt sokat bújtam az internetet, hogy megtudjam, vajon embert esznek-e az ügyintézők, vagy készüljek-e arra, hogy ott helyben kitoloncolnak az országból. Szerencsére semmi ilyesmi nem történt.

Egy kedves hölgy fogadott, aki artikulálva, lassan, érthetően beszélt hozzám. Egy formanyomtatványt töltöttünk ki, tulajdonképpen ezen kívül semmi másról nem is „interjúztatott”.

Semmi bonyolult kérdés, csupa alapinformáció: név, nemzetiség, születési dátum, lakcím, telefonszám, mikor érkeztél az országba, hol dolgozol, házas vagy-e stb.

NI szám igényléshez szükséges:

 

  • Személyi azonosságot igazoló okmányok (útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány stb.)
  • Lakcímet igazoló dokumentumok (névre, címre érkezett hivatalos levél, igazolás a landlordtól vagy bentlakásos munka esetén a munkáltatótól)
  • Munkahelyi igazolás (levél a munkáltatótól)

Sikeres interjút követően 1-3 héten belül postán küldik ki az NI számot.

Orvos iratok

NE FELEDD!

Amint megkaptad az NI számot, töltsd ki a magyarországi TB szüneteltetésével kapcsolatos dokumentumot. Az A/4-es papírlapot már utazás előtt is ki lehet kérni a helyi OEP vagy más néven NEAK irodától, de később, interneten is könnyen elérhető. A pontos neve: “Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező személy részére, aki EGT tagállamban, Svájcban, vagy egyezményes államban biztosított”. Online letölthető ide kattintva.

Ha még csak most tervezed a külföldre költözést, olvasd el, mik a legfontosabb teendők, amiket még mindenképp el kell intézned Magyarországon. 

Sok sikert! 

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest