fbpx

Mire elég az iskolai angol nyelv külföldön?

Szerző: | 2017.02.04. | Anglia, Skócia

Angol nyelv külföldön index

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki sokszoros újrakezdőnek számít, már ami az angol nyelvtanulást illeti. Általános iskola 1. osztályától kezdve volt angolórám, nyelvtanárhoz is jártam, mégis valahogy megragadtam az első egy-két igeidőnél.

Az okokat sokáig sorolhatnám, az állandó tanárváltástól kezdve, a vegyes csoporton át, egészen a motiváció hiányáig, de egy külföldi munkavállalás során, mégiscsak az a legfontosabb, mennyire lehet boldogulni az iskolában tanult angol nyelvvel?

Angol nyelv az iskolában

Három hónapja költöztünk Skóciába. Amikor leszállt a gépünk Glasgow-ban, először szinte fel sem fogtam, hogy innentől kezdve csak angolul beszélgethetek majd. Az iskolában rendszeresen a helyes nyelvtan használatát sulykolták belénk, tesztekkel bombáztak minket, a beszélgetés pedig valahogy legtöbbször elmaradt.

Angol nyelv

A gazdag szókincs, valamint a kifejezések tárháza lenne a legfontosabb, és az, hogy ezeket hogyan alkalmazzuk a folyékony beszédhez. Éles helyzetben például nem az lesz az első gondolatom, hogy a milliónyi angol múltidőből melyik is a helyes nyelvtanilag. A lényeg, hogy megértsük társainkat és meg tudjuk értetni saját magunkat, akkor is, ha csak egyet-egyet ismerünk az igeidőkből.

Segítség az angol nyelvtanuláshoz

Az indulás előtti hetekben igyekeztem felfrissíteni a kevéske angol nyelvtudásomat: nagyon hasznos volt számomra például az AnkiDroid, illetve a Fun Easy Learn alkalmazás, valamint kipróbáltam a Duolingo-t is, de egy idő után még nekem is feltűntek az apró hibák, amiket a program tartalmaz. 

Ügyintézés telefon

Próbáltam felkészülni arra, ami külföldön várhat rám, de az első pár beszélgetés így is elég sokkoló volt. Két választásom volt: vagy csak a magyarokkal állok szóba, vagy megpróbálok angol nyelven is társasági életet élni.

Úgy döntöttem, megragadom az összes alkalmat, ahol emberek közelében lehetek, és ha még küszködve is, de kifejtem a saját gondolataimat.

Három hónap telt el: mindennap tanultam valami újat, de messze még a tökéletesség.

A kollégákkal már egész jól elbeszélgetek, a hivatalos telefonokat viszont egyelőre nem mertem bevállalni. Leginkább attól félek, hogy kifogok egyet a legrosszabb skót akcentusok közül.

Abból a fajtából, amikor még az angol származásúak is értetlenül néznek rám egy skót monológja után és tőlem kérdezik, hogy vajon mit mondhatott.

Szerencsére egyébként legtöbben tisztán beszélnek és azonnal féken tartják vad akcentusukat, amint rájönnek, hogy külföldi vagyok. Így mindketten jobban járunk.  

De mire elég az iskolai angol nyelv külföldön?

Az alapok elsajátítása egy jó kiindulópont, innentől már csak bátorságra van szükség. Merjünk beszélni, merjünk kérdezni, állítsuk magunkat kihívások elé és a többi már jön magától.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest