fbpx

Jobb férj lehet-e egy buddhista szerzetes?

Szerző: | 2020.05.10. | Thaiföld

Buddhista szerzetes Thaiföld index

A Wikipédia 2016-os adatai szerint közel 300 ezer buddhista szerzetes és mintegy 60 ezer papnövendék él Thaiföldön, így nem nehéz beléjük botlani. Templomok közelében szinte biztosan összefuthatunk néhányukkal, mindannyian nagyon barátságosak.

Buddhizmus Buddha Thaiföld

Thaiföldi pár rója le tiszteletét Buddha előtt

Thaiföld lakosságának nagyjából 94 százaléka buddhista vallású. Ha az országban járunk, láthatjuk, ahogy egymást érik a díszes templomok és Buddha szobrok, de a hétköznapokban, az utcán sétálva, vagy a buszon ülve, buddhista szerzetesekkel is találkozhatunk.

Buddhista szerzetes Golden Mount

Golden Mount (vagy más néven Wat Saket) templom esti fényekben

Mivel a szerzetesek gyakran angolul is tanulnak, örülnek, ha turistákkal beszélgetve fejleszthetik tudásukat. Rövid társalgásokból több is akadt utazásom során, Song azonban igen ráérős volt aznap, mikor a bangkoki Golden Mount templomba látogattam. Nem túlzok, amikor azt mondom, majdnem az egész napot átbeszélgettünk.

Golden Mount templom Bangkok

Golden Mount templom tornya Bangkokban

Érdekességek egy buddhista szerzetestől

A maga tört angoljával nagyon sok érdekességet mesélt a szerzetesi életről. Elmondta például, hogy Thaiföldön a buddhista szerzetesek ingyenesen utazhatnak, külföldre látogatva pedig több országban is vízummentességet élveznek. Persze a papírmunka ebben az esetben sem marad el. Viccesen arról is beszámolt, hogy saját országában nem, de külföldön ő is strandolhat, bár a szerzetesi ruháját ekkor sem dobhatja le.

Buddhista szerzetes Thaiföld

Song, miközben körbevezetett és mesélt a buddhizmusról

Körbevezetett a templomban és közben az épület tetejéről azt is megmutatta, hol élnek a szerzetesek. Ő maga több mint 10 éve választotta ezt az életformát és ez idő alatt számos mentoráltja is volt. Imádkozni tanította őket és megmutatta nekik, hogyan viseljék szerzetesruhájukat.

Golden Mount templom Thaiföld

Thaiföldi Golden Mount templom tetején

Buddhista szerzetes, mint(a) férj

Mikor a jövőjéről kérdeztem, elárulta, egyszer talán ő is szeretne majd családot, amire van is lehetősége. A buddhista szerzetesek ugyanis bármikor úgy dönthetnek, akár néhány nap vagy hét után is, hogy a világi életet választják inkább.

Sőt kiemelte, a szerzetesi előélet Thaiföldön sokszor íratlan feltétele is a párkeresésnek, ugyanis a szülők szívesebben adják olyan férfihez a lányukat, aki korábban felvételt nyert valamelyik szerzetesrendbe. Hozzátette, kisebb thai városokban, falvakban ezt akár egy vezetői pozíció betöltéséhez is megkövetelik.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Dzsungeltúra és elefántmentés Kambodzsában

Dzsungeltúra és elefántmentés Kambodzsában

A tigris nem simogatnivaló állat, a delfin nem medencében osztogat puszikat, az elefánt pedig nem azért él, hogy turistákat cipeljen a hátán. A kambodzsai Mondulkiri Project ez utóbbitól menti meg az elefántokat.

bővebben
Angkor romjai között barangolva

Angkor romjai között barangolva

A régészeti munkálatok ma is zajlanak, miközben a feltárt területeket turisták milliói látogatják. A legismertebb templomegyüttes, Angkor Wat azóta nemzeti szimbólummá vált.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Pin It on Pinterest