fbpx

Iskola bambuszból, avagy élet a 4000 sziget vidékén

Szerző: | 2021.01.03. | Laosz

4000 sziget Don Det Iskola Laosz

Laosz legdélebbi csücskénél, épp mielőtt átlépnénk a határt Kambodzsa felé, az Ázsiát átszelő Mekong folyó egycsapásra szerteágazik, olyannyira hogy ezzel többezer apró szigetet hoz létre Laoszban. A területet a helyiek Si Phan Don-nak, vagyik a 4000 sziget vidékének nevezték el.

4000 sziget Don Det Laosz 3

Élet a 4000 sziget vidékén

Habár még senki sem számolta meg, hogy pontosan hány sziget is található Laosz déli határánál, a négyezer nem állhat túl messze a valóságtól. Az itt élőknek nincs autója, még a robogó is ritka. Egyszerűen felpattannak a biciklijükre és félóra alatt körbe is tekerik a szigetet. A hajó vagy csónak sokkal hasznosabb errefelé, így a lakók bejuthatnak a nagyobb falvakba és az áru is ilyen módon érkezik a boltokba.

4000 sziget Don Det Laosz 2

Turizmus, mint fő iparág

Néhány nagyobbacska szigeten a turizmus is megjelent, az utazók körében az egyik legnépszerűbb sziget Don Det. Itt a folyó mentén sorakoznak a bungalow-k. Bent egy ágy, kint pedig egy függőágy biztosítja a kényelmet.

4000 sziget Don Det Laosz 1

Az áram és az internet ingadozik, a melegvizet érdemes elfelejteni, cserébe viszont gyönyörű a kilátás, kedvesek az emberek, finomak az ételek, és az a nyugalom, ami körüllengi az egész szigetet, egyszerűen utánozhatatlan.

Laosz Don Det sziget

Pincérkedés ételért cserébe

Don Det-en nincs tömeg, nincs rohanás. Majdnem egy hetet voltam itt, de a nap nagy részét a bungalow-m mellett lévő étteremben töltöttem. Ez valójában egy nyitott faépület volt, szintén a folyó partján, ahol a matracon heverésztünk és beszélgettünk a tulajdonos nénivel.

Bungalow étterem Laosz Don Det

Ő például állást is ajánlott nekem: esténként felvettem néhány hátizsákos utazó étel- és italrendelését, cserébe pedig ingyen reggelit és vacsorát kaptam. Ha nem lett volna már meg a foglalásom Kambodzsában, hosszútávon is maradhattam volna segíteni az étteremben.

4000 sziget Don Det Laosz 4

A néni sokat mesélt arról, milyen az élet szigetlakóként, és habár ő Laosz más területén nőtt fel, jobban élvezi az ittlétet. Igyekszik a szigeten olyan fiataloknak munkát adni, akik szorgalmasak az iskolában, és folyamatosan sarkallja őket arra, hogy angolul tanuljanak. Szerinte ez jövőjük kulcsa. Ő maga is a turizmuson keresztül, önállóan sajátította el a nyelvet és nem túlzok ha azt mondom, fantasztikus, amit elért.

Don Det iskola Laosz 2

Így tanulnak a 4000 sziget gyermekei Laoszban

A 4000 sziget nem mindegyikén, de Don Det-en például van iskola is. Ez persze közelébe sem ér azokhoz az intézményekhez, amit európai viszonylatban megszoktunk. Legalábbis külsőre biztos nem: fából, lemezekből, bambuszból és rongyokból tákolták össze az épületet.

Don Det iskola Laosz bambusz
Iskola Don Det szigetén

Ajtaja, ablaka nincs, helyette viszont a friss levegőn, a folyó csobogását látva és hallva tanulhatnak itt a diákok. A gyerekek ingben, egyenruhában, fegyelmezetten ülik végig a tanórákat és együtt szavalják a mondókákat tanítójukkal.

Don Det iskola Laosz 3

Hétvégén, mikor nem volt tanítás, a tanteremről is sikerült készítenem néhány fényképet. Úgy érzem ezek a padok rengeteg történetet tudnának mesélni…

Laosz Don Det iskola
Don Det iskola Laosz 1

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Instagram

No feed

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Dzsungeltúra és elefántmentés Kambodzsában

Dzsungeltúra és elefántmentés Kambodzsában

A tigris nem simogatnivaló állat, a delfin nem medencében osztogat puszikat, az elefánt pedig nem azért él, hogy turistákat cipeljen a hátán. A kambodzsai Mondulkiri Project ez utóbbitól menti meg az elefántokat.

bővebben
Angkor romjai között barangolva

Angkor romjai között barangolva

A régészeti munkálatok ma is zajlanak, miközben a feltárt területeket turisták milliói látogatják. A legismertebb templomegyüttes, Angkor Wat azóta nemzeti szimbólummá vált.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Pin It on Pinterest