fbpx

Így (ne) hódítsd meg a Teidét!

Szerző: | 2019.04.24. | Spanyolország, Tenerife

Teide vulkán Tenerife index

Márciusban volt szerencsém csatlakozni egy magyar csoporthoz, akik Londonból indultak Tenerifére nyaralni. Szuper csapat, szuper hangulat így a poént, hogy „Másszuk meg a Teidét!” hamar tettek követték.

Felesleges tagadnom, később úgyis rájönnétek: nem voltunk igazán felkészülve a hegymászásra. Az egyetlen információnk az volt, hogy az út Google térkép szerint 2 óra 20 perc lesz, de mint utólag kiderült, ez sem volt pontos. Nagyon nem.

Tenerife út

A Teide vulkán relatív 3718 méterével Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb pontja. 2600 méterig autóval is fel lehet jutni, majd libegő vagy séta és csak az utolsó 200 méter meghódítása engedélyköteles. Erre (talán érthető okokból) nekünk nem volt papírunk.

Röviden a felkészültségünkről

Felszerelésünk egy-egy palack víz, néhány mandarin és szendvics, csokis keksz és wc-papír volt (felkészülve a reggelire elfogyasztott kiwi és kávé esetleges mellékhatásaira). Mindez egy szövetszatyorban. Egyikünk útközben talált egy szál bambuszbotot, ezzel egészítettük ki profinak legkevésbé sem mondható túrafelszerelésünket.

Tenerife csapat

Jómagam egy korábbi kirándulás során kilyukadt Primark cipőben indultam el – mondván, minek tennék tönkre még egy lábbelit, jó lesz ez még erre az útra.

Lyukas cipő túrázás

Így készülnek a profik, ha a Teide a cél

Hogy kicsit jobban értsétek miről beszélek, elárulom, más túrázókkal is találkoztunk. Mindannyiuknál óriási hátizsák, profi mászóbakancs, túrabot és túraruha. Nem értettük mire a nagy felhajtás. Egy idősebb német csoporthoz oda is mentünk megkérdezni, miért van náluk ilyen óriási csomag, de mivel ők fent aludtak a vulkánon, nem izgattuk magunkat szerény felszerelésünk miatt.

Ők ennél furcsábban pislogtak ránk, csodálkozva jártak körbe minket és egyértelműen látszott rajtuk, őrültnek hisznek. Visszagondolva, talán nem álltak túl távol az igazságtól.

Vulkántúra Tenerife

Amikor rájöttünk, hogy őrültek vagyunk

Nagyjából 2 óra séta után kezdtük igazán érezni, mire is vállalkoztunk. A vizünk már fogytán volt, a mandarinok úgyszintén, a légnyomás-különbség miatt pedig egyre nehezebben lélegeztünk. Úgy hittük, hamarosan úgyis felérünk, legfeljebb ha nagyon elfáradunk, libegővel jövünk le. A terv pazarul hangzott, a megvalósítással akadtak csak problémák.

Teide vulkán Tenerife

Innentől kezdve méterről méterre egyre nehezebb volt mozogni, a mellkasomon erősödött a nyomás. Ásítással, köhögéssel próbáltam megtölteni oxigénnel a tüdőmet, de alig éreztem, hogy lenne bármi hatása. Ilyen körülmények között még további két és fél órán keresztül másztunk. A hegy már délutáni árnyékot vetített a mögöttünk álló ösvényre.

Teide mászás hegyek

Már 5 órája úton…

Kissé félve, de feltettük a nagy kérdést egy lefelé vidáman szökellő, nálunk egyértelműen profibbnak tűnő túrázónak: mennyi van még hátra???

A válasz így kezdődött: „fél óra múlva…” (nagy sóhaj, talán még meglesz, hiszen a fiúk már lehet odaértek, hátha megvár a libegő) majd folytatódott: „… lesz egy síkabb terület, ott egy pihenő, szállás kialakítva…” (ohh, igen, ez a 3500 méter, igaz? nincs is engedélyünk tovább, innen indul a lift, ugye?) és a hideg zuhannyal zárult: „… és onnan még nagyjából 2-2,5 óra a libegőig.” Micsoda??? Neki 2-3 óra… nekünk, félholtan még legalább 6…

Tenerife Teide

Ekkor közel 5 órája voltunk úton, 3200 méteren jártunk. A vizünk teljesen elfogyott, szédültünk és néhány lépés után le kellett ülnünk megpihenni. Tudtuk, hogy itt már nincs tovább, vissza kell fordulnunk. A napnyugta is közeledett.

Tenerife hegyek vulkán

Újratervezés: a cél, hogy lejussunk valahogy

Meglepő, hogy ilyen magasságban működik a mobilinternet, de ezúttal életmentő volt. Megüzenhettük a csapat másik felének az új infót. Jól sejtettük, ők elértek a pihenőházig, ahol 3 euróba került egy fél literes víz. 4-en, összesen 3 palackkal tudtak venni, több apró ugyanis nem volt náluk. Az automata se kártyát, se papírpénzt nem fogadott el.

Tenerife túra hegyek

Szerencsére ez a kis folyadéklöket 6 fő között elosztva elég volt annyira, hogy biztonságban leérjünk a kisbuszhoz. Amikor beültünk, mindenkiből egyszerre szakadt ki a röhögés és a kérdés: mi a fenét gondoltunk mi???

Teide vulkán naplemente

Túléltük a Teide meghódítását!

Az Alföldön felnőve, nehéz elképzelni milyen hatással lehet több mint 3 ezer méter a szervezetünkre. Az általunk megmászott legmagasabb hegy a Kékes volt, szerény 1014 méterével. Ehhez képest a Teide már-már felfoghatatlan. Pedig sejthettük volna, hogy ha ezt látjuk a repülőből és mászás közben is több felhő van alattunk, mint felettünk, akkor ideje elgondolkodni a terven, ami a teraszon ülve még jó ötletnek tűnt.

Repülő kilátás

A kalandvágy azonban hajtott minket, és azóta se bánta meg senki, hogy belevágtunk. Életünk legnagyobb élménye volt/lesz és már az is szóba került, hogy jövőre – kicsit felkészültebben – visszatérünk és ténylegesen meghódítjuk a Teidét.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest