fbpx

Hogyan lehet munkát és lakást találni a UK-ben?

Szerző: | 2016.12.22. | Anglia, Skócia

UK munka lakás index

Az Egyesült Királyságban (UK) mindig van munka és lakás, a kérdés csupán az, jó helyen kopogtatunk-e. Ahhoz, hogy valaki megállja a helyét külföldön nem kell más, csak talpraesettség és nyelvtudás.

Mosogatni némán is lehet ugyan, de nem árt, ha megértjük mi is történik körülöttünk. Ha viszont az angol legalább alapszinten adott, elég sok kapu megnyílik előttünk szaktudás nélkül is – főleg a vendéglátásban.

Elképzelés a munkavállalásról

Mi úgy terveztük, önállóan vágunk neki a nagyvilágnak: bérelünk egy kis stúdiólakást, aztán pincérként és futárként dolgozunk majd. Azoknak, akik még most tervezik a kiutazást, a Gumtree, illetve az Indeed oldalak nagyon hasznosak lehetnek. Mi is ezeken találtunk néhány jó ajánlatot.

UK munka vendéglátás

Küldtünk önéletrajzot és telefonáltunk is munkára, de NI number, valamint UK-s lakcím és telefonszám nélkül több akadály is elénk gördült. Előfordult, hogy már jelentkezéskor elakadtunk az elektronikus adatlapnál, ugyanis a magyar adatokat hibásnak vélte.

Persze, volt ahol sikerrel jártunk és interjúidőpontot is kaptunk, de ez önmagában még nem volt garancia semmire. Ennél egy kicsit biztosabb talajt szerettünk volna magunknak teremteni a költözés előtt. 

Lakáskeresés a UK-ben

Na igen, a költözés. Az sem volt egyszerű, hogy a célországra rátaláljunk, de a lakáskeresés még ennél is hosszadalmasabb volt. Órákig, sőt napokig nézelődtünk az interneten, hogy megtaláljuk álmaink kuckóját. Skócia nagyvárosában, Glasgowban pl. 500-600 fontért egészen szép bútorozott, gépesített lakásokat láttunk.

UK lakás

Sorban hívtuk a hirdetőket, de ahogy a munkánál, úgy itt is azt várták, hogy már kint legyünk. Egy hölgy felajánlotta, hogy ő bizony már másnap megmutatja nekünk a lakást, egy probléma volt csupán: mi még Magyarországon voltunk, azt pedig nem ígérhette meg, hogy még akkor is üres lesz a ház, amikor kiérkezünk.

Ott álltunk két héttel a tervezett indulás előtt és se biztos lakásunk, se biztos munkánk nem volt. Bátrak vagyunk, de nem ennyire. Arra a bizonyos repülőre azonban fel akartunk szállni.

Mint a GPS, mi is újraterveztünk

Felkerestünk egy közvetítő céget és már céltudatosan, bentlakásos munkák iránt érdeklődtünk. A Go Work-be szó szerint véletlenül futottunk bele, de úgy tűnt, valós amit ígérnek. Az első telefonhívás után két nappal megejtettük Skype-on a tájékoztatót, illetve az angol felmérőt.

UK munka lakás

Ezt követően már csak abban reménykedtünk, hogy elég lesz a két hét arra, hogy valamelyik hotel felfigyeljen ránk. Igencsak meglepődtünk, amikor már másnap délután kaptunk egy ajánlatot. A leírtak szimpatikusak voltak, így azonnal bólintottunk a munkára és immáron másfél hónapja büszke és boldog skóciai lakosok vagyunk.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest