fbpx

Gyere, sétálj velem Ban Na faluba!

Szerző: | 2020.12.13. | Laosz

Ban Na falu Laosz index

Ban Na falu Laosz északi részén, Luang Prabangtól körülbelül 160 kilométerre található. Egy eldugott kis hely a semmi közepén, ahová még a Google térkép sem talál el. Én is csak úgy hallottam róla, hogy egy utazó lány ajánlotta Nong Khiaw városát meglátogatni, majd ott egy függőágyban pihengető srác javasolta Muang Ngoy faluját, ezután mikor oda is eljutottam, egy vendégház tulaja mesélt Ban Na faluról.

Ban Na falu Laosz 3

Így megy ez, ha Ázsiában utazik az ember… csak sodródik az árral és követi a legporosabb ösvényt is. Még akkor is, ha másfél órányi sétát jelent, mert tudjuk, valami újabb csoda vár ránk a következő állomáson.

Oké, leinthetünk egy kis traktort is, így most már a „Stoppoljunk Ázsiában” projekt is kipipálva. Vagy ez csak a kezdet?

Séta Laosz stoppolás traktor

Félúton van egy barlang is: nem túl nagy szám, de legalább élőben nézhetjük, ahogy egy pasas egy szál alsógatyában mossa a ruháit. Persze mosógél bele a folyóba, hajrá természet…

Laosz falu mosás

Ezután viszont már tényleg csak a séta marad. Gyalogosan átkelünk a rizsföldeken, már csak a száraz csonkok maradtak, de a táj még így is magával ragadó.

Ban Na falu Laosz 2

Nincs a környéken senki, hallani, ahogy a vízibivalyok a folyóban lépkednek és komótosan iszogatnak, majd elhaladva mellettük bambán bámulnak.

Ban Na falu Laosz vízibivaly

Nem ismernek mégis szeretnek

Ban Na faluba érve kíváncsi tekintetek fogadnak. Az egész település egyetlen kis földútból áll, de a bolt előtt így is nagy a forgalom. Az épületek valójában csak kis bungalowk: fából vagy bambuszból készültek.

Ban Na falu Laosz 1

Egy bácsi szorgosan dolgozik a teraszon, megmutatja, hogyan kell hálót szőni. Ő itt a helyi „pókember”. Angolul természetesen nem tud, így csak mosolyog és serényen ügyködik.

Laosz falu bácsi Ban Na

Az igazi show-t a gyerekek viszik el. Ők ugyan mezítláb szaladgálnak, de pontosan tudják hogyan működik az okostelefon, kiveszik a kezemből és már be is kapcsolták a kamerát és átváltottak szelfi üzemmódra majd bájosan pózolnak hozzá.

Laosz Ban Na gyerekek szelfi

Angolul ők sem sokat beszélnek, csak annyit, hogy megkérdezzék hogy hívnak, majd a táskámra mutogatva megtudakolják, van-e benne „candy”, vagyis cukorka. Hozzászoktak, hogy az erre tévedő utazók meglepik őket néhány aprósággal.

Laosz gyerek

Sajnos nálam nincs éppen semmi, csak egy palack víz, de egyáltalán nem bánják. Hoznak nekem mindenfélét: játékot, gyümölcsöt… az egyik kislány még a hercegnős pénztárcáját is. Bármilyük van, azt tiszta szívükből megosztják. Természetesen nem vettem el tőlük semmit, csak a szeretetüket és ölelésüket fogadtam el.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest