fbpx

Egy sivatagi szellemváros utolsó előtti képei

Szerző: | 2018.01.18. | Egyiptom

Sivatag szellemváros Egyiptom index

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy egyiptomi város, amelynek neve Umm El Howeitat. A település a sivatag szívében alakult meg. Hatalmas hegyek vették körül, és az 1910-es évek környékén még 16 ezer munkás és családja élt itt. Mára teljesen elhagyatott, szellemvárossá vált. Csupán omladozó házak, üzletek, iskolák jelzik, hogy egykor lakott terület volt. Néhány év múlva talán már ennyi sem marad.

A szellemváros története

A napjainkban már csak Ghost City-ként, avagy Szellemvárosként elhíresült Umm El Howeitat gazdag foszfát-lelőhelynek bizonyult, így pillanatok alatt bányászok ezreinek adott munkát. Az egyiptomi sivatag közepén, távol mindentől nehéz volt megoldani az élelmiszer- és folyadékellátást, a vezetőség ezért kezdetben nem engedte, hogy a munkások a családjukat is magukkal hozzák.

 Szellemváros Egyiptom

A szeretet azonban erősebb volt és a bányászok a tiltás ellenére is becsempészték szeretteiket a területre. A vállalat – attól tartva, hogy a munkások elpártolnak tőlük – szemet hunyt efelett és úgy döntött, a struktúra fejlesztésével szabad teret ad a családok betelepülésének. Sorra jöttek létre házak, otthonok: gyerekeknek iskolákat, betegeknek kórházat, hívőknek mecsetet húztak fel.

Templom romok

A város közel 100 évig tündökölt, mígnem 1996-ban egy vihar óriási rombolást végzett. A források csökkenése és a károk mértéke arra késztette a vállalatot, hogy bezárja a bányát. Ez rövid időn belül Umm El Howeitat elnéptelenedéséhez vezetett.

Szellemváros iskola

Ami az utókornak maradt…

Élt a városban egy egyiptomi kisfiú, aki gyermekként kőbe véste ott a nevét, és felnőve sem tudott teljesen elszakadni a településtől. Először csak egymagában járt vissza nosztalgiázni, később azonban idegenvezetőként úgy döntött, másoknak is megmutatja, hova járt iskolába, hol dolgozott az édesapja és melyik házban éltek a családjával.

Szellemváros sivatag romok

Életéről barátainak is mesélt, így ma már angol-német-magyar és még sok más nyelven ismerhetjük meg magunk is a Szellemváros történetét. A kérdés csupán az, meddig járhatunk még az épületek között.

Romok Egyiptom

A sivatagi erők hónapról-hónapra a romok ellen dolgoznak. Egyesek úgy vélik, akár 2-3 éven belül is életveszélyessé válhat a település látogatása.

Ezek a fotók talán az utolsó előtti képek egy eltűnő világról.

Romok bolt

A helyi zöldséges ártáblája

Kemence sivatag

Egy kemence maradványai

Kólás üveg

Egy korabeli üdítős üveg

Cipő Van Gogh

…és egy megviselt cipő, amiről azt beszélik, Van Gogh festményén is látható

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest