fbpx

Edinburgh Tattoo: a világ egyik legnézettebb show-ja

Szerző: | 2017.09.07. | Skócia

Edinburgh Tattoo index

Néhány napja ért véget a világ egyik legnagyobb show-ja Skóciában. Az Edinburgh Tattoo csak első hangzásra tűnik úgy, mintha a tetoválásokról szólna, valójában a katonasághoz sokkal több köze van, az elnevezés hátterében pedig a kocsmárosok panasza áll.

Royal Edinburgh Military Tattoo

A Tattoo szó a „Doe den tap toe” (turn off the taps) kifejezésből származik, ami körülbelül annyit jelent: zárd el a csapot! – ez a felszólítás 300 évvel ezelőtt a kocsmárosoknak szólt Belgiumban és Hollandiában, ahol a helyi ezredek síppal, dobbal járták az utcákat, jelezve a katonáknak, ideje visszatérniük a laktanyákba. A hívó szó nem tett jót a bevételnek, ám az ebből kialakult a zenés katonai felvonulás mára óriási méreteket öltött.

Edinburgh Tattoo

A Tattoo fesztivált elsőként 1950-ben rendezték meg Skóciában, mára évente 220 ezren foglalnak helyet az edinburgh-i vár falai között és további 100 millióan követik figyelemmel televízión keresztül a közel egy hónapig tartó eseményt. A fesztivált rendszerint augusztusban tartják, ebben a hónapban a turisták elözönlik a skót fővárost és kisebb-nagyobb felföldi túrákkal kötik össze látogatásukat. 

Edinburgh fesztivál

Edinburgh-ban már órákkal a show előtt alig lehetett mozdulni a környező utcákban, a sornak se eleje se vége nem volt. A szervezés mégis hibátlan volt, összehangoltan és gördülékenyen ment a beléptetés és a helyfoglalás is. A show pedig minden várakozásomat felülmúlta.

Tattoo sor
Miért olyan jó az Edinburgh Tattoo?

A fesztivál igazi varázsa a monumentalitása. Idén is több száz fúvós, dobos, dudás és táncos érkezett a világ minden tájáról (USA, Kanada, Japán, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország stb.) Edinburgh-ba, akiknek összehangolt műsorát lenyűgöző fény- és hanghatások kísérték.

Edinburgh vár

A vár falára zászlókat és mozgóképeket vetítettek, a produkciókat pedig dörgő fegyverekkel, helikopterrel és lángoló hajóval tették még látványosabbá. A körülbelül kétórás műsor tűzijátékkal zárult. 

Íme egy rövid videó az utolsó percekről:

A fesztivált minden évben megrendezik, a jegyek már hónapokkal az esemény előtt elérhetőek online az Edinburgh Tattoo hivatalos oldalán

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest