fbpx

Denevérek milliói lakják a gyilkos múltú hegy belsejét

Szerző: | 2021.02.20. | Kambodzsa

Kambodzsa Battambang denevérbarlang 2

Közel 1 hónapot töltöttem Kambodzsában, így lehetőségem nyílt kicsit jobban megismerkedni az ország történelmével és érdekes látnivalóival. Nem csak Siem Reap és Angkor környékén, hanem például Battambang városában is. Ott hallottam először a denevérbarlang titkáról.

Kambodzsa Battambang denevérbarlang

Battambangba érkezve egy velem egykorú kambodzsai lánynál vásároltam banánt a piacon. Szerencsére nagyon jól tudott angolul, így beszélgetni kezdtünk. Amikor a helyi látványosságokról kérdeztem, a várostól nagyjából 15 kilométerre található Phnom Sampov hegyet javasolta. Azt mondta, szép a kilátás, sok a barlang, és denevéreket is láthatok este.

Kambodzsa Battambang Phnom Sampov 2

Érdekesnek hangzott, így másnap délelőtt felkerekedtem, és autóstoppal hamar eljutottam a hegyhez, ahol a denevérbarlang is található. Ahogy azt már Ázsiában megszokhattam, itt is lágy zene szólt, és titkos kis szentélyek, Buddha szobrok voltak mindenhol, az erdőben és a barlangok mélyén is.

Kambodzsa Battambang barlang Buddha

A gyilkos barlang

A hely maga kellemesnek bizonyult, mígnem nagyon furcsa szobrokba botlottam. A kínzások legkülönbözőbb válfajait láttam magam előtt, rettegő arcokat, vért és csontsovány embereket. A hideg futkosott a hátamon, és mivel táblák nem nagyon voltak, azonnal elővettem a telefonom, hogy kiderítsem, hová is csöppentem.

Vörös khmer kínzás Kambodzsa 2

Ekkor jöttem rá, hogy a gyilkos barlang bejáratánál állok, a vörös khmerek által végzett tömegmészárlás egyik helyszínén. A 70-es évekbeli rémuralom idején értelmiségi emberek millióit kínozták itt, majd az élőket és holtakat a mélybe vetették. Aki túlélte a szadista bánásmódot, zuhanás közben vesztette életét, vagy napokon belül belehalt a súlyos sérüléseibe. Ma már az áldozatok emlékét őrzi ez a hely. A barlangban kegyeleti okokból nem készítettem fotókat.

Vörös khmer kínzás Kambodzsa

Denevérbarlang

Még a látottak hatása alatt voltam, amikor a körülöttem lévő látogatóktól egyre többször hallottam a naplemente és denevér szavakat, így eszembe jutott, miért is érkeztem a hegyhez eredetileg. Még utoljára megborzongtam, majd elindultam a híres denevér barlanghoz. Mivel egész nap alig néhány turistát láttam a környéken, nem számítottam nagy érdeklődésre, de mire leértem a hegy lábához, már több száz ember gyűlt össze a denevér rajzást várva.

Kambodzsa Battambang denevérbarlang 3

Több vendéglátó egység ingyenes belépést és jó kilátást ígért az emeleti teraszról, de kint a járdán is műanyag székekkel készültek a helyiek. Mivel megéheztem, így az emeletet választottam, és felkészültem az újabb borzongásra. Ami azt illeti, így naplementében, az a rengeteg apró fekete hullámzó pont egészen bámulatos volt.

Kambodzsa denevérbarlang

Bő 20 percig tartott az élmény, közben pedig szinte el is felejtettem, hogy denevéreket látok, inkább madaraknak tűntek a narancsos-rózsaszínes fényben.

A denevérek rajzásáról a videót a Magyarországon túl blog facebook oldalára töltöttem fel, ide kattintva megnézheted.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest