fbpx

Angkor romjai között barangolva

Szerző: | 2021.02.07. | Kambodzsa

Kambodzsa templom Angkor Wat

Angkor, Siem Reap és úgy Kambodzsa egészében kettős érzelmeket váltott ki belőlem. Négy hónapos utazásom során Thaiföldön először megtapasztaltam a turistáktól nyüzsgő piacok hangulatát, a lenyűgöző buddhista templomokat, és helyenként a természet érintetlen szépségét.

Laosz az egyszerűségével varázsolt el. Nem voltak óriási bevásárlóközpontok, sem hatalmas turistaparadicsomok az országban. A helyiek egyszerűen éltek, sokszor bungalow-szerű házakban, és napközben függőágyon heverésztek. A településeket hegyek, folyók, vízesések ölelték körül, nyugalmat árasztva.

Szárazföldön Kambodzsába

Laoszból a szárazföldön keltem át Kambodzsába, ahol már a határon arcon csapott a korrupció. A vízum mindenkinek 5 dollárral többe került, habár az összeget semmi nem indokolta. Ez volt a „pecsét ára”. Egy kisebb vita ki is alakult, amikor az egyik turista hangot adott a felismerésnek, de nem volt választása, fizetnie kellett, ha nem akarta, hogy visszaküldjék Laoszba.

Kambodzsa határ szárazföld

Az izgalmakkal teli határátlépést követően megérkeztem Siem Reap városába, ahol feltűnt, hogy az óriási tömeg szinte csak turistákból és az őket „kiszolgáló” helyiekből áll. A varázs tovább csökkent. Majd jött Angkor, a maga több mint ezeréves történelmével és tátva maradt a szám.

Angkor Kambodzsa romok

Angkor romjai között

A 200 négyzetkilométeres területen több száz templom romjai találhatóak, amelyek kőről kőre mesélik el Kambodzsa történetét már az I. századtól.

Angkor Kambodzsa romok 3

Egykoron fényűző város állt itt, a lakosság száma volt, hogy az egymillió főt is elérte. A fából készült házak idővel az enyészetté váltak, a lakók továbbálltak, a területet pedig visszahódította az őserdő. Egészen a 19. századig csak legendák szóltak Angkorról, mígnem francia kutatók fedezték fel a romokat. A helyet 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Angkor Kambodzsa romok 4

A régészeti munkálatok és a restaurálás még ma is zajlik, miközben a feltárt területeket turisták milliói látogatják a világ minden tájáról. A legismertebb templomegyüttes, Angkor Wat azóta nemzeti szimbólummá vált, Kambodzsa zászlaján, és a bankjegyeken is megtalálható.

Angkor árak és belépők

Ahhoz képest, hogy Ázsiában viszonylag olcsó árakkal találkozhatunk, az Angkorba szóló belépőjegy elég borsos. Jelenleg 37 és 72 dollár között mozog az ára, attól függően, hogy egy, vagy többnapos bérletet szeretnénk váltani. A templomegyüttes látogatásakor vállakat és lábakat elfedő ruházat viselése kötelező. A fényképes belépőt szinte minden templomnál ellenőrzik.

Angkor Kambodzsa romok 2

Mivel a terület óriási kiterjedésű, gyalog nem éri meg nekivágni az útnak, legalább bicikli bérlése javasolt. 20 dollár körül viszont már egész napra tuktuk-ost lehet fogadni (néhányuk idegenvezetőként is funkcionál) valamint szervezett buszos, csoportos utazásra is befizethetünk.

Kambodzsa templom

Kambodzsa – egyszerre utállak és imádlak!

Angkor látványosságai miatt Siem Reap hemzseg a turistáktól, így a piacokon folyamatos az „akció”, az éttermekbe pedig már az utcáról bekísérnek az ott dolgozók. A tuktuk business is óriásira nőtt, lépten-nyomon megállítanak a sofőrök, jövedelemkiegészítésként a fuvaron kívül masszázs szalont, sőt olykor drogokat is ajánlanak. Ez az állandó tukmálás egy kicsit már sok volt és néha úgy éreztem, ha mégegyszer hozzámszólnak, sikítani fogok.

Kambodzsa Siem Reap Pub Street

Ugyanebben az országban történt, hogy a kezemből ragadták ki a telefonom, de ugyanitt történt az is, hogy a helyiek azonnal elkapták a tolvajt és visszaadták a mobilomat. És ugyanezt az országot stoppoltam végig, többszáz kilométeren keresztül az emberi jóság, kedvesség, segítőkészség és önzetlenség legmagasabb fokát tapasztalva…

Hogyan látom tehát Kambodzsát? Az egyik legmegosztóbb országnak, ahol valaha jártam, és amit pont annyira utáltam, mint amennyire imádtam.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest