fbpx

5+1 meglepő tény Spanyolországból

Szerző: | 2019.02.13. | Spanyolország

Spanyolország Barcelona index

Néhány hete meglátogattam egy katalán barátnőmet, aki egy Barcelona közeli kisvárosban él. Elsőre úgy tűnt, a pálmafákat és a különleges erkélyeket leszámítva akármelyik magyar városba beleillenének a látnivalók, néhány nap alatt azonban nyilvánvalóvá vált, hogy Spanyolország is rejteget magában néhány meglepetést.

Barcelona spanyolok

1. Spanyolországban nem ismerik a csapvizet.

Vagyis ismerik, de nem isszák. Nem azért, mert nem iható (kivételt képez néhány kisebb falu), hanem egyszerűen így szokták meg. Sokan főzéshez is csak a palackosat használják. Összetett szavuk sincs rá igazán, csak körülírni tudják, mint „víz a csapból”. Ha turistaként mégis csapvizet kérnél, furcsán néznek rád, majd így is-úgyis üvegből kínálnak.

Barcelona kikötő

2. Forrócsoki vagy puding?

Spanyolország népszerű édessége a churros (sült tészta rudacskák), ami ízre szerintem a fánkra hasonlít leginkább. Átmulatott éjszakák után a fiatalok ezzel indítják a reggelt, forrócsokiba mártogatva. Legalábbis ők forrócsokinak hívják, nekünk magyaroknak ez inkább egyszerű csokipuding – ízre és állagra is.

Spanyolország churros csoki

3. Sok lakásban nincs beépített fűtési rendszer.

Télen, a déli órákban 16 fok elég kellemes hőmérséklet odakint, de ha azt mondom a lakásokban ennél hűvösebb van, az már nem annyira. Amíg napközben fürdőztem a meleg napsugarakban, este a radiátort kerestem a szobában. Hiába. Legtöbb lakásban nincs se kályha, se radiátor. Helyenként a légkondi fűtésre is alkalmas, de mivel az áram elég drága, ezt is kevesen használják.

Spanyolország erkélyek

4. Nem biztos, hogy buciban érkezik a hamburgerhús.

Ha már Spanyolországban jársz, mindenképp próbáld ki a helyi ételeket, hiszen a konyhájuk nagyszerű. Ha viszont már korog a hasad és biztosra akarsz menni, olyan egyszerű dolgokat is választhatsz a menüről, mint a burger. Mielőtt azonban rendelsz, győződj meg róla, hogy buci is jár hozzá, különben akaratod ellenére is könnyen gluténmentes lehet az ebéded.

Barcelona hamburger gasztronómia

5. Spanyol omlett vagy parasztreggeli?

Utolsó előtti reggelen a kedves barátnőm spanyol omlettet készített nekem. Egyszerű, de nagyszerű: nem kell más bele, csak tojás, hagyma és burgonya. Miután jóízűen elfogyasztottam, lelkesen meséltem anyának, milyen finomat ettem. Ő, aki vidéken, szerény körülmények között nevelkedett csak annyit mondott: „Kislányom, ezt minálunk csak parasztreggelinek hívják, akkor készítettük, amikor nem volt pénz másra, csak ettük, ami a kertben megtermett” – és milyen igaza van.

Spanyol omlett

5+1. Fogyasztás után ajándék feles az éttermekben.

Nem kell, hogy több tízezret otthagyj egy étteremben, néha elég az is, ha kedves vagy a felszolgálókkal, és ők köszönetképpen a vacsora után egy feles likőrszerű itallal ajándékoznak meg. Ez teljesen bevett szokás, illik elfogadni. Ha zárásig maradsz, még a pincérfiú is koccint veletek.

Spanyolország koccintás

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest