fbpx

4 hónap Ázsia – ennyi pénzből is kihozható

Szerző: | 2020.05.01. | Laosz, Thaiföld

Ázsia Vietnám utca

Sokan álmodunk arról, hogy egyszer csak mindent hátrahagyunk és világgá megyünk. Nos, én pont így tettem, és novemberben 4 hónap felejthetetlen utazásra indultam Dél-Kelet Ázsiába. Arról, hogy hogyan is jött az ötlet, egy korábbi bejegyzésemben írtam és megígértem, hogy a felkészülésről is mesélek majd. 

Ázsia Thaiföld Buddha

Buddha szobor Thaiföldön

Minden augusztusban kezdődött, amikor felmondtam a munkahelyemen és választás előtt álltam: vagy keresek egy másik munkát vagy megvalósítom egy régóta dédelgetett álmom. Nem kérdés, merre billent a mérleg nyelve.

Sok blogot, fórumot, facebook csoportot olvastam át angol és magyar nyelven is, hogy bővebb képet kapjak arról, mi is várna rám Ázsiában, és mely országok állnának legközelebb a szívemhez. 8 országról előbb 6-ra, majd útközben 4-re csökkent a listám, hiszen rájöttem, még egy hónap is kevés ahhoz, hogy egy országot igazán megismerjek.

Ázsia olcsón – lehetséges!

Az első és egyben a legfontosabb feladat a költségvetés megtervezése volt. Próbálhatunk diszkrétek lenni, de valljuk be, mindenkiben ez az első kérdés, ami megfogalmazódik.

Ázsia Laosz pénz

Laosz pénzneme a lao kip

Több ismerősöm is megkeresett már, hogy „Jó, jó, szép ez az Ázsia, meg nem is akarok a pénztárcádban turkálni, de…” Mivel én az utazás hátizsákos formáját választottam, így az én keretem merőben eltérhet azokétól, akik 4-5 csillagos hotelekben, koktélokat kortyolgatva élvezik a nyaralást. Nincs is ezzel semmi gond, de én más élményeket kerestem.

Vietnám kapszula hostel

Különleges kapszula hostel Vietnámban

Szállodák helyett főleg olcsó hostelekben aludtam (2-5 font éjszakánként, sokszor reggelivel). Éttermek helyett az utcai árusokat és helyi kifőzdéket részesítettem előnyben (2-4 font üdítővel együtt). Tuktuk és bérelt motor helyett tömegközlekedést választottam, stoppoltam és sétáltam. Ha valamilyen programon akartam részt venni, akkor szántam időt arra, hogy megtaláljam ár-érték arányban a legkedvezőbbet.

Ázsia Vietnám reggeli

3.5 fontos szobához ilyen reggeli járt ingyen Hanoi-ban

Mindent összevetve, óvatos kalkulációval 1500 fontot tettem félre vízumokra, repjegyekre és szárazföldi határátlépésekre, valamint további napi 20 font költőpénzt számoltam, amely magába foglalja a szállást, étkezést, helyi sim-kártyákat, belföldi utazásokat, programokat, belépőket, mosást, ajándékokat stb.

Szerencsére Dél-Kelet Ázsia a legjobb úti cél, ha a legkevesebből akarjuk a legtöbbet kihozni.

4 hónap alatt sikerült a tervezettnél is jobban gazdálkodnom, így összesen 3 ezer fontot költöttem mindenre, beleszámolva a vonat- és villamosjegyemet is, amivel kijutottam a reptérre itthonról. 

Thaiföld piac

Ajándéktárgyak az éjszakai piacon

Ez nem azt jelenti, hogy sanyargattam magam. Ha magányra és kényelemre vágytam, én is foglaltam hotelt, ha európai ételeket kívántam, hát azt ettem (élek-halok a pizzáért és a hamburgerért). Néha ugyanúgy megittam egy-egy koktélt vagy élveztem egy masszázst és emellett olyan élményekre is befizettem mint pl. a kajakozás, zipliningolás, vagy elefántokkal való találkozás.

Ázsia Kambodzsa elefánt

Mentett elefánt a kambodzsai dzsungelben

Mi a titkom?

  • Ázsia nagyon olcsó, minden tekintetben – ez egy szuper alap.
  • Kiadásaimat Excel táblázatban vezettem, de számos mobilapplikáció is létezik, hogy féken tartsuk költekezéseinket.
  • A rendszeres foglalások miatt néhány szálláshelyen kedvezményeket, vagy extra szolgáltatásokat (pl. ingyen reggelit) vehettem igénybe.
  • Minden országban picit utánajártam a valós áraknak, így felkészülve tudtam vásárolni a piacokon, és jegyet váltani a helyi közlekedésre.
  • Kicsi hátizsákkal utaztam, így helyhiány miatt nem vettem felesleges dolgokat, csak azért mert szép, aranyos vagy olcsó volt.
  • Ugyanennek a kisebb táskának köszönhetően extra poggyászárakat sem kellett fizetnem, amikor repülővel utaztam. 


Hogyan fértem bele egy 35 literes hátizsákba?

Ez a következő bejegyzésem témája, ahol egyben a nagy pakolós listám is megtalálható, ide kattintva. Ha bármilyen kérdésed akad, keress bátran Facebook-on.

Magyarországon túl

Magyarországon túl logo

Úton…

TOP 3 kedvencetek

kinnloch rannoch

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Egyiptom arca

Egyiptom ritkán látott arcai

világgá megyek

Amikor úgy döntöttem, tényleg világgá megyek

Hasonló bejegyzések

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

Egy soha nem létezett világ a felhők felett

A világok, kultúrák találkozása ez, egy hatalmas vidámparkba csomagolva, 1500 méteres magasságban, szó szerint a felhők felett, a Ba Na Hills csúcsán. Belföldi és nemzetközi turisták milliói látogatnak el ide.

bővebben
Hoi An: a színek városa

Hoi An: a színek városa

Szűk utcák, ódon épületek és ezerszínű lampionok teszik varázslatossá a Vietnámban található Hoi An óvárosát. A hely hangulatos fényeivel, különleges gasztronómiájával és történelmi utcáival a turisták kedvence.

bővebben

Iratkozz fel a virtuális képeslapokért!

♥ ♥ ♥ 

Add meg az email címed és bárhol is járok a világban,
gondolok majd Rád.

Minden utam során egy saját fotóval ellátott, kedves képeslap érkezik majd az elektronikus postaládádba.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Instagram

[jr_instagram id=”2″]

Pin It on Pinterest